36 Pelanggan Agrobank Menang Wang Tunai RM360,000 Menerusi Kempen Ar-Rahnu Sepanjang Tempoh Pandemik

KUALA LUMPUR – Agrobank mengumumkan 36 pelanggan sebagai pemenang hadiah wang tunai yang berjumlah RM360,000 melalui Kempen Ar-Rahnu “Gadai & Menang” yang berlangsung selama 12 bulan antara 1 November 2019 dan 31 Oktober 2020.

Pemenang kempen yang pada mulanya ditawarkan hadiah dalam Pakej Umrah (bagi pelanggan Islam) dan Pakej Percutian (bagi pelanggan bukan Islam), kini akan menerima hadiah wang tunai berjumlah RM10,000 setiap seorang menerusi satu program cabutan bertuah yang diadakan dalam tempoh kempen.

Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin, Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank berkata, pihak pengurusan Agrobank telah memutuskan untuk mengubah bentuk hadiah bagi kempen ini dengan mengambil kira situasi pandemik COVID-19 sepanjang tahun 2020 dan 2021, serta peralihan ke fasa endemik yang bermula 1 April lalu.

“Kami menukar hadiah bagi pemenang bagi kempen ini, kerana kami faham dan pertimbangkan kekangan serta cabaran kewangan atau masalah kesihatan yang mungkin dihadapi para pelanggan kami. Mungkin dengan perubahan masa, hadiah berupa wang tunai sebanyak RM10,000 akan lebih bermanfaat untuk memenuhi keperluan semasa mereka.

“Kami dengan besar hati juga ingin mengumumkan bahawa Agrobank juga telah berjaya mencapai sasaran tahunan bagi produk Ar-Rahnu menerusi kempen ini. Kami mengucapkan tahniah kepada kesemua 36 pelanggan yang bergelar pemenang, mereka ini adalah sebahagian daripada 68% pelanggan yang layak menyertai kempen ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, bagi tahun 2022, Agrobank akan memperkenalkan kempen Ar-Rahnu yang baharu yang bermula April ini, dikenali sebagai Kempen Pelanggan Rujukan Ar-Rahnu di mana pelanggan akan merima ganjaran wang tunai bagi setiap permohonan rujukan yang berjaya.

Pembiayaan Ar-Rahnu merupakan Kemudahan Pajak Gadai Islam jangka pendek yang memberikan kemudahan tunai secara segera kepada pelanggan menggunapakai barangan emas sebagai cagaran ke atas pembiayaan yang diberikan.

Pembiayaan Ar-Rahnu Agrobank ini menggunapakai konsep Tawarruq (Komoditi Murabahah) dan Rahn (Cagaran) sebagai kontrak asas Syariah di mana ia menawarkan kadar keuntungan yang kompetitif kepada pelanggan, tertakluk kepada syarat kelayakan yang minimum, khusus bagi kegunaan peribadi, modal perniagaan atau lain-lain aktiviti berunsurkan pertanian atau bukan pertanian yang dapat membangunkan sosioekonomi masyarakat.

Agrobank menawarkan margin pembiayaan sehingga 80% daripada nilai semasa barang kemas emas (asas kempen, tertakluk kepada terma dan syarat). Bayaran simpanan yang dikenakan adalah serendah RM0.55 sebulan.