AGROBANK Logo
  • Muat Turun
  • Cawangan/ Lokasi ATM
  • Search

Agrobank Kurangkan Kadar Asas dan Kadar Pembiayaan AsasKUALA LUMPUR – Agrobank hari ini mengumumkan kadar pembiayaan terkini dengan mengurangkan Kadar Dasar (BR) kepada 3.35% dan Kadar Pembiayaan Asas (BFR) juga kepada 6.50%.

Ini adalah tindak balas kepada pengumuman yang dibuat oleh Bank Negara Malaysia (BNM) baru-baru ini pada Kadar Dasar Semalaman (OPR) yang dipotong sebanyak 25 mata asas dari 3.00% hingga 2.75%.

Menurut Khadijah Iskandar, Penanggung Tugas Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, BR dan BFR yang disemak semula oleh Bank berkuatkuasa pada 3 Februari 2020.

“Sebagai Institusi Kewangan Pembangunan (DFI) dengan tumpuan utama pada sektor pertanian, pemotongan OPR adalah tepat pada masanya dan dijangka memberi manfaat kepada agropreneur dalam mengembangkan dan mengembangkan perniagaan mereka dan pada masa yang sama dapat merangsang pertumbuhan ekonomi negara,” kata Khadijah.

“Memandangkan kami memberi tumpuan kepada menyediakan pembiayaan dan perkhidmatan sepanjang rantaian nilai pertanian, kami percaya pengurangan ini adalah penting bagi kami untuk menyediakan penyelesaian kewangan dan perkhidmatan holistik yang melangkaui perbankan kepada pelbagai segmen komuniti pertanian termasuk bagi perniagaan mikro dan PKS,” tambah beliau.